dijous, 16 d’abril del 2009

No hi ha filòlegs. Estan en perill les classes de català als Instituts?

Reprodueixo un article que he llegit, ha estat publicat a El Punt i realment m'ha confirmat les meves sospites i preocupacions. L'autor és en Magí Sunyer, antic professor meu de filologia catalana, una gran persona i també un exemplar docent.

"Falten filòlegs
Fa temps que s'avisa de la greu situació que es pot produir en els propers anys en el segon ensenyament per la poca afluència d'estudiants als estudis de filologia catalana. Fa unes setmanes es va explicar que a Tarragona no hi havia filòlegs en llista d'espera i que les substitucions per baixa de professor titular no es podien cobrir a temps. En la perspectiva d'abundants jubilacions durant la propera dècada, es presenta un panorama que, si per una banda sembla de felicitat laboral per als estudiants actuals, per l'altra hauria d'activar les alarmes per les conseqüències que aquest estat de les coses pot provocar. El problema no el tindrà ben bé la maquinària administrativa d'ensenyament, perquè, amb aquestes directrius pedagògiques que no donen cap mena d'importància a la formació acadèmica dels professors, si no tenen filòlegs hi posaran altres llicenciats o graduats; el problema serà de país. El problema ja és de país en l'actualitat, perquè la crisi del segon ensenyament és clara i greu. Si s'entra a l'abordatge en els estudis de llengua i literatura catalanes i es decideix que són impartits per personal no especialitzat, no tan sols minvarà la qualitat de l'ensenyament sinó que també es produirà una disminució de la consciència nacional en els professors més sensibles a transmetre-la, i la desnacionalització creixerà. Els coneixements de llengua i literatura catalanes i la situació en unes coordenades precises sobre la unitat de la llengua i les necessitats sociolingüístiques del país s'ensenyen als futurs professors en els estudis de filologia catalana. Durant els darrers lustres, els governs catalans no han treballat per potenciar-los, al revés, han amenaçat de retallar-los. Com ara, que la Generalitat els desprestigia amb l'eliminació del nom, filologia catalana, en una desnacionalitzadora demostració d'autoodi."
Després de llegir aquest text, poques coses més puc afegir. Realment em preocupa, per una banda penses "millor, que tindras feina assegurada!", després em passa pel cap "la meva vocació no és ser professora de català en un institut", i per últim, el pensament més important "però amb quin nivell sortiran els estudiants si els dóna classe un llicenciat amb qualsevol titulació i títol de Nivell D?". Hi ha la possibilitat que un d'aquests "nous professors de català" (sense ser filòlegs) expliqui i transmeti els continguts de l'assignatura molt millor que un filòleg, al cap i a la fi, ser filòleg tampoc no vol dir res, ja sabem com està la universitat, però una cosa sí que puc dir, en els meus quatre anys estudiant filologia catalana, no seré la millor especialista en la matèria del món, però una cosa sí que l'he après, he adquirit una consciència lingüística que abans no tenia, he après a estimar més la meva llengua, amb les seves coses bones i dolentes, i no només sobre la llengua, sinó també sobre el context social i la política lingüística. Només espero, que aquests professors sentin una miqueta aquesta inquietud i transmetin als seus alumnes una actitud favorable, sinó, sí que comencem a estar una mica perduts...

6 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

com sempre els teus artícles despunten una gran periodista

una forta abraçada

Sònia(dora) Ferrer ha dit...

Estic bastant d'acord amb el què dius... però si haguèssim d'enumerar totes les qüestions "de país" que tenim... em sembla que ens tancarien el bloc per excès d'informació... Massa problemes; poques ganes de resoldre'ls: aquest és el nostre problema més gran. Jo derrotista? Potser avui sí. Bona tarda bufona, com et deien per aquí "els teus articles despunten una gran periodista".

Laia Martínez ha dit...

hahaha ostres, que em posaré vermella i tot avui! :p moltes gràcies Té la Ma Maria, i també Sònia! i bé, com bé dius, Sònia, si haguéssim d'escriure tots els problemes daquest país, potser sí que ens tancarien els blocs hehehe però bé, dins del que cap, hem de ser optimistes i posar el nostre petit granet de sorra, és molt difícil, però poc a poc podem fer que el nostre món, si més no el nostre més particular, vagi canviant a poc a poc i si amb els articles del bloc es donen a conèixer cosetes que no sabies, doncs mira, ja he fet una mica de feina ;)

Espero els teus nous escrits del bloc!!

Esther del Campo ha dit...

Fa cosa d'un any vaig entrevistar a una noia que potser ha sigut profe teva de filologia a la URV. Deia que la filologia catalana dóna moltes oportunitats i que té moltes sortides, tot i que han baixat molt les inscripcions... No crec que estiguin en perill les classes de català, però sí la qualitat d'aquestes. Jo donaria el que fos per saber escriure bé bé en català (em passa molt que faig molts barbarismes en català i en castellà, als exàmens, acabo posant barbaritats com "por la cual cosa"... quan ho vaig veure en un, gairebé em moro de la vergonya!)

Anònim ha dit...

M'és molt proper en Magí com les paraules a les què fas referència, ara mateix, la situació de la societat en general al nostre petit pais, tampoc està en el seu millor moment, esperem que mica en mica vagi pujant i millorant, és clar...

Laia Martínez ha dit...

Hola Esther! com es deia la professora de filologia que vas entrevistar??? jo també penso que amb filologia hi ha oportunitats, però no se, em deprimeix una mica la situació de la llengua i tot plegat, més l'actitud de la gent i la societat d'autoestma baixa i autoodi, perquè encara que sembli estrany, és aixi. I tu tranquil.la, jo també en faig de faltes, és qëstió de llegir, i fixar-se en les coses! :) si mai necessites res i et puc ajudar, ja saps!

Cesc! merci també per les teves paraules, en magí és una gran persona, i les seves classees a mi m'encantaven! jo també sóc optimista respecte a la llengua, però clar... nosaltres sols no podem fer-ho tot, fa falta més consciència per part de la resta de societat...